woensdag 28 januari 2009

biecht, burka of beide?

een tijdje geleden werd Kaat rondgeleid in de Liduinabasiliek in Schiedam. Tot haar grote verbazing zag ze toen de deur van de biechtstoel werd geopend, een paar oude stoelen, stoffer en blik en andere schoonmaakartikelen staan. Zouden deze spullen gebruikt worden bij het afnemen van de biecht? Wordt in plaats van de oefening van berouw, de ziel tegenwoordig aangeveegd en met een natte mop gewassen om plaats te maken voor nieuwe zonden?
Kaat was vroeger katholiek en ging ook braaf regelmatig te biecht... ze was altijd blij, dat ze niet als eerste de biechtstoel binnen hoefde te gaan, dan kon ze nog even verzinnen, wat voor zonden ze had begaan. Ruzie maken met d'r broertje dan maar weer en niet direct als d'r mama het zei beginnen met tafeldekken, dat waren echt de enige stoute dingen die ze kon bedenken. Ze wilde niet vertellen dat ze had geprobeerd de klapkauwgom die in haar hemdje gekleefd zat, er uit te knippen, daar schaamde ze zich zo over... En trouwens, ze had geleerd dat God altijd alles alles zag, dat stond tenminste in de catechismus - God was allang op de hoogte, waarom zou ze het dan ook nog opbiechten?

Kaat heeft eigenlijk nooit begrepen waarom de priester, die ze in de schaduw aan de andere kant van het biechtvenster zag zitten, met zijn hand voor zijn gezicht zat. Deed hij dat om te voorkomen dat ie niet herkend zou worden of waren de beleden zonden te zwaar om aan te horen? Bij het horen van het kauwgomverhaal, zal hij zijn lachen ermee verborgen hebben.
En hoe zit dat eigenlijk bij burka's... die moeten ook een soort biechtstoelgevoel geven. Kaat heeft er nooit eentje van de binnenkant bekeken, maar ze stelt het zich zo voor. Gaan de vrouwen in zo'n burka, te biecht bij de rest van de wereld? of nemen deze zwaar gesluierde vrouwen de rest van de wereld de biecht af?
Eén ding is in ieder geval duidelijk voor Kaat; zo één keer in de vier weken een "bad hairday", bestaat niet voor deze vrouwen, zij hoeven niet over straat terwijl iedereen ziet dat ze nodig naar de kapper moeten...

Geen opmerkingen: