dinsdag 23 december 2008

sliertjessoep

Kaat was nog maar een kleine meid, toen zij kennismaakte met sliertjessoep; haar moeder maakte kippensoep, met veel vermicelli, want dat vond haar vader zo lekker. de liefde voor sliertjes zit vreselijk in de familie, echt een kind van haar vader dus...
vroeger kocht je kippen, waar de organen en het halsje in plastic verpakt in de kip zaten opgeborgen en onder andere daarvan werd bouillon getrokken. was de bouillon goed genoeg, dan werd het vlees er uit genomen, en om af te koelen op een bord op het aanrecht gelegd. meestal werd het een gevecht tussen Kaat en d'r broertje, wie deze keer het halsje mocht afkluiven... vette hap...toen Kaat rond haar zeventiende bij haar vriendje thuiskwam, was het op zondag altijd soep eten; sliertjessoep gemaakt door Pa en getrokken van rundvlees. daar kwam het recept bij Opa vandaan, nèt weer even anders natuurlijk, ieder geeft er zijn eigen draai aan, maar allemaal hartstikke lekker! de enkele keer dat Kaat bij - nu ex - schoonMa op visite gaat, staat de soep al te pruttelen wanneer ze aan komt fietsen.
het vriendje bleef, nam de traditie over en voegde er het zijne aan toe. en nu is Kaat weer alleen, maar ze heeft van haar vriend wèl geleerd hoe ze soep moet koken!

en zo heeft Kaat net het laatste beetje sliertjessoep uit de pan geschraapt, mmm... wat is dàt lekker!

Geen opmerkingen: