zondag 1 maart 2009

prikkeldraad

geweldig spul hoor, prikkeldraad. wie dat uitgevonden heeft, verdient een prijs. kun je geen pottenkijkers gebruiken, of wil je juist mens of dier binnenhouden, zet de boel af met de vervaarlijke stekels... natuur die niet betreden mag worden,of een mooi aangelegd perkje, zet er een prikkeldraadhekje omheen en alles tiert welig zonder gevaar vertrapt te worden.
maar... de plekken waar je niet mag komen, vragen er om betreden te worden. wat valt er, juist op die plekken, niet allemaal te ontdekken. al staat er een stekelig prikhek, het gras bij de buren...
Kaat was al vroeg op ontdekkingsreis en was een jaar of vier toen ze haar eerste confrontatie met de onverbiddelijke metalen stekels had; ze was nèt onder het draad aan het doorkruipen toen ze terug geroepen werd... daar hing ze met haar oor in het prikkeldraad.
een paar jaar later werd ze al vechtend om een balletje opzij geduwd en daar viel ze in de stekels van een losgeschoten stukje draad, dat half in de aarde begraven lag, wéér een jaap erbij. en tijdens een logeerpartij in het Limburgse, bleef Kaat bij het over een hekje heen klimmen met haar dij in het prikkeldraad hangen.

en dan hebben we het nog niet gehad over Kaat's kleren uit die tijd... vraag haar moeder er naar en de vrouw is eerder klaar met het opnoemen van jurken, rokken en broeken die niet beschadigd zijn door het vernielende draad, dan beschrijven wat er allemaal gesneuveld is.

Geen opmerkingen: